1. DAN: KARLOVAC - ROČ - HUM - MOTOVUN - PUNTIŽELA

Polazak ispred škole u jutarnjim satima. Vožnja u pravcu Karlovca. Posjet slatkovodnom akvariju AQUATIKA u Karlovcu. Nijedna europska zemlja nema tako raznolike i očuvane rijeke kao Hrvatska. Naše rijeke su ogromno, ali još uvijek nedovoljno otkriveno blago. Akvarij predstavlja floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka – Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre. Nastavak vožnje u pravcu Gorskog kotara, Hrvatskog primorja, te tunelom Učku u prostor Istre do ROČA, grada u kojem je pronađen glagoljaški abecedarij. Po dolasku razgled grada. Vožnja ALEJOM GLAGOLJAŠA – spomen područje posvećeno glagoljašima i glagoljici, do HUMA, najmanjeg grada na svijetu. Po završetku razgleda, vožnje do MOTOVUNA, akroploski smješetnog grada nad dolinom rijeke MIRNE. Razgled: GRADSKA VRATA – GLAVNI TRG – CRKVA Sv. STJEPANA i ZVONIK KULA. Po završetku razgleda, vožnja u pravcu Pule/Puntižele. Smještaj u hotel/hostel u Puli/Puntiželi. Upoznavanje sa okolinom, kupanje, zabava. Večera. Noćenje.

2. DAN: PUNTIŽELA - NP BRIJUNI

Doručak. Kraća vožnja do obližnje Fažane, a potom transfer brodom do NP. BRIJUNI – obilazak Parka električnim vlakom i pješice u pratnji stručnog vodiča (neponovljiva flora i fauna, ostaci drevnih ilirskih naselja, rimskog hrama, bizantijskog kastruma, …). Povratak u Fažanu. Vožnja do hostela/hotela. Ručak. Slobodno vrijeme za sportske aktivnosti, kupanje i zabavu do večere. Večera. Zabava. Noćenje.

3. DAN: PUNTIŽELA - POREČ - VIŠNJAN

Doručak. Slobodno vrijeme za sportske aktivnosti, rekreaciju i zabavu do ručka. Ručak. Slobodno vrijeme za kupanje, sport i zabavu do polaska za POREČ. Vožnja do Poreča. Po dolasku razgled grada u pratnji vodiča. Povijesna jezgra grada Poreča obiluje jedinstvenim kulturno-povijesnim spomenicima iz prošlosti. Kompleks EUFRAZIJEVE BAZILIKE, pod zaštitom UNESCO-a, spada među najvrednije bizantske građevine u svijetu, a poznati su i prekrasni mozaici koji je krase. Nezaobilazno mjesto šetnje je svakako DECUMANUS, glavna starogradska ulica, u kojoj se nalaze predivne gotičke palače. Fakultativno: posjet Jami Baredine u Novoj Vasi, samo 7 km udaljenoj od Poreča. U pratnji stručnog vodiča, šetnjom u trajanju 40 – tak minuta proći ćemo kroz pet predivnih podzemnih dvorana, a vidjet ćemo i čovječju ribicu, endemsku vrstu, koja živi samo u kraš-kim područjima. Večera u restoranu. Nastavak vožnje u pravcu VIŠNJANA. Posjet poznatoj zvjezdarnici. Zvjezdarnica Višnjan je po broju otkrivenih asteroida jedna od dvanaest najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta svih vremena. Razgled u pratnji stručnog vodiča. Povratak u hotel/hostel. Noćenje.

4. DAN: PUNTIŽELA - PULA

Doručak. Slobodno vrijeme za sportske aktivnosti, zabavu i kupanje. Ručak. Nakon ručka u dogovoreno vrijeme odlazak u obližnju PULU. Razgled grada: ARENA – DVOJNA VRATA – SLAVOLUK SERGIJEVACA – AUGUSTOV HRAM – GRADSKA VIJEĆNICA – KATEDRALA – AQUARIUM. Posjet AQUARIUMU PULA koji se nalazi u austrougarskoj utvrdi Verudela sagrađenoj 1886. godine na istoimenom poluotoku, 3 km udaljenom od centra Pule. Prenamjena utvrde u akvarij kontinuirano se odvija od 2002. godine. Akvarijski postav smješten je u 60-ak bazena u prizemlju, rovu i prvom katu utvrde. Na površini od približno 2000 m2 posjetitelji će upoznati organizme sjevernog i južnog Jadrana, tropske morske i slatkovodne ribe kao i predstavnike europskih rijeka i jezera. S krovišta utvrde pruža se jedinstven pogled na grad Pulu i cijelu Istru. Fakultativno: ARENA i MUZEJA ZEROSTRASSE. Pulsko podzemlje određeno je kao prostor za skladištenje vojne opreme, ali i za komunikaciju i sklanjanje stanovništva u slučaju napada. Jedan dio tih tunela i skloništa prokopan je i ispod Kaštela, a danas se može vidjeti dio poznat pod nazivom Zerostrasse, dugačak oko 400 metara. U Zerostrasse ulazi iz Kandlerove ulice. Otprilike na pola puta nalazi se proširenje, galerija, u kojoj se može razgledati izložba o austrougarskoj mornarici i stoljeću zrakoplovstva u Istri. Osim zanimljive izložbe i posebnog ugođaja u podzemnim tunelima, Zerostrasse se ljeti isplati posjetiti i zbog ugodne temperature. Naime, ondje se temperatura cijele godine kreće od 14 do 18 stupnjeva, pa se radi o pravom osvježenju tijekom vrućih ljetnih dana. Povratak u hotel/hostel. Slobodno vrijeme za kupanje i sportske aktivnosti. Večera. Zabava. Noćenje.

5. DAN: PUNTIŽELA - PAZIN

Doručak. Slobodno vrijeme za sport, rekreaciju i zabavu do ručka. Ručak. Odlazak iz hostela/hotela i vožnja u pravcu PAZINA. Pazin je grad duge i bogate tradicije. Smješten u samom srcu istarskog poluotoka. Posjet Etnografskom muzeju. Šetnja do Pazinskog je kaštela najvećeg i najbolje sačuvana srednjevjekovna utvrda u Istri. U pisanim se dokumentima spominje od 983. Od tog vremena Pazinski kaštel, zajedno s naseljem koje se polako širilo oko njega, mnogo puta bio poklanjan, osvajan i pljačkan, rušen, Podno zidina kaštela, u grotlu Pazinske jame, rijeka Pazinčica završava svoj nadzemni tok, nastavljajući podzemljem prema jugu. Stotinjak metara ispod nivoa grada ponornica tvori dva podzemna jezera, međusobno povezana sifonom. U razdobljima obilnijih kiša otvor ponora ne može progutati svu pridošlu vodu, pa se u kanjonu stvori pravo jezero, dugo i do 2 km. Čudnovata je Pazinska jama od davnina plijenila pozornost mnogih koji su imali prilike vidjeti to jedinstveno djelo prirodnih sila, pa je tako pružila inspiraciju i piscima poput JULESA VERNEA da napiše knjigu Put u središte zemlje. Kraća pauza. Nastavak puta. Dolazak pred školu u ranim večernjim satima.

Cijena aranžmana uključuje:

 • prijevoz udobnim turističkim autobusom
 • 3 puna pansiona + 1 polupansion u hostelu/hotelu
 • večera u restoranu u Poreču
 • licenciranog turističkog pratitelja
 • pedagoški nadzor sa pripadajućim dnevnicvama
 • karta za lokalni autobus u Motovunu
 • ulaznica za NP Brijune sa stručnim vodstvom
 • ulaznica za Eufrazijevu baziliku
 • ulaz za zvjezdarnicu u Višnjanu uz stručno vodstvo za djecu do 12 god. slobodan
 • ulaznica za Aquarium u Puli
 • svi razgledi prema programu
 • osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju
 • osiguranje od odgovornosti i jamčevina
 • troškovi organizacije i realizacije putovanja