1. DAN: ROČ - HUM - BANJOLE

Polazak ispred škole u 7:00 sati. Ugodna vožnja autobusom u pravcu Karlovca. Predlažemo posjet slatkovodnom akvariju AQUATIKA. Nijedna europska zemlja nema tako raznolike i očuvane rijeke kao Hrvatska. Naše rijeke su ogromno, ali još uvijek nedovoljno otkriveno blago. Akvarij predstavlja floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka – Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre. Koliko ribe žive? Koja je riba najbrža, a koja najsporija? Piju li ribe vodu? Glasaju li se ribe? Kako ribe plivaju, u jatu ili plovi? Mogu li ribe plivati unatrag? Kakva je veza između ruža za usne i ribljih ljusaka? Sve će te saznati od stručnog vodstva. Vožnja u pravcu Gorskog kotara do Hrvatskog primorja, te tunelom Učku u prostor Istre do ROČA, grada u kojem je pronađen glagoljaški abecedarij. Po dolasku razgled grada. Vožnja ALEJOM GLAGOLJAŠA – spomen područje posvećeno glagoljašima i glagoljici, do HUMA, najmanjeg grada na svijetu. Po završetku razgleda, vožnja u pravcu MOTOVUNA, akroploski smješetnog grada nad dolinom rijeke MIRNE. Razgled grada: GRADSKA VRATA – GLAVNI TRG – CRKVA Sv. STJEPANA i ZVONIK KULA. Kraći odmor te vožnja do PULE/BANJOLA. Smještaj u hotel 3*. Upoznavanje sa sadržajem hotela i upoznavanje bliže okolice, sportske aktivnosti, slobodno vrijeme, zabava, rekreacija i kupanje do večere. Večera. Noćenje.

2. DAN: NP BRIJUNI - PULA

Doručak. Odlazak autobusom do Fažane, a potom transfer brodom do NP BRIJUNI – obilazak Parka električnim vlakom i pješice u pratnji stručnog vodiča (neponovljiva flora i fauna, ostaci drevnih ilirskih naselja, rimskog hrama, bizantijskog kastruma, …). Povratak u Fažanu. Kraća vožnja do hotela. Ručak. Slobodno vrijeme do odlaska u PULU. Razgled grada: ARENA – DVOJNA VRATA – SLAVOLUK SERGIJEVACA – AUGUSTOV HRAM – GRADSKA VIJEĆNICA – KATEDRALA – AQUARIUM. Posjet MUZEJU ZEROSTRASSE. Pulsko podzemlje određeno je kao prostor za skladištenje vojne opreme, ali i za komunikaciju i sklanjanje stanovništva u slučaju napada. Jedan dio tih tunela i skloništa prokopan je i ispod Kaštela, a danas se može vidjeti dio poznat pod nazivom Zerostrasse, dugačak oko 400 metara. U Zerostrasse ulazi iz Kandlerove ulice. Otprilike na pola puta nalazi se proširenje, galerija, u kojoj se može razgledati izložba o austrougarskoj mornarici i stoljeću zrakoplovstva u Istri. Osim zanimljive izložbe i posebnog ugođaja u podzemnim tunelima, Zerostrasse se ljeti isplati posjetiti i zbog ugodne temperature. Naime, ondje se temperatura cijele godine kreće od 14 do 18 stupnjeva, pa se radi o pravom osvježenju tijekom vrućih ljetnih dana. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme za kupanje i zabavu. Večera. zabava. Noćenje.

3. DAN: BANJOLE - PAZIN - OPATIJA

Doručak. Jutarnje sportske aktivnosti, rekreacija, kupanje i zabava. Ručak. Napuštamo hotel. Vožnja do PAZINA. Pazin je grad duge i bogate tradicije. Smješten u samom srcu istarskog poluotoka. Posjet Etnografskom muzeju. Šetnja do Pazinskog je kaštela najvećeg i najbolje sačuvana srednjevjekovna utvrda u Istri. U pisanim se dokumentima spominje od 983. Od tog vremena Pazinski kaštel, zajedno s naseljem koje se polako širilo oko njega, mnogo puta bio poklanjan, osvajan i pljačkan, rušen, Podno zidina kaštela, u grotlu Pazinske jame, rijeka Pazinčica završava svoj nadzemni tok, nastavljajući podzemljem prema jugu. Stotinjak metara ispod nivoa grada ponornica tvori dva podzemna jezera, međusobno povezana sifonom. U razdobljima obilnijih kiša otvor ponora ne može progutati svu pridošlu vodu, pa se u kanjonu stvori pravo jezero, dugo i do 2 km. Čudnovata je Pazinska jama od davnina plijenila pozornost mnogih koji su imali prilike vidjeti to jedinstveno djelo prirodnih sila, pa je tako pružila inspiraciju i piscima poput JULESA VERNEA da napiše knjigu Put u središte zemlje. Kraća pauza. Vožnja u pravcu OPATIJE. Dolazak u OPATIJU, po mnogima najljepšeg i najuređenijeg primorskog grada. Razgled grada: poznati opatijski LUNGO MARE – PARKOVI – PROMENADA – plaža SLATINA – HOTEL KVARNER ( 1884. GOD. ) – VILLA ANGIOLINA te brojne druge ville i hoteli iz doba AUSTRO – UGARSKE MONAHIJE. Odmor do polaska. Povratak pred školu u večernjim satima.

Cijena aranžmana uključuje:

 • prijevoz udobnim turističkim autobusom
 • 2 puna pansiona u hotelu 3*
 • licenciranog turističkog vodiča
 • pedagoški nadzor sa pripadajućim dnevnicama
 • karta za lokalni autobus u Motovunu
 • ulaznica za NP Brijune sa stručnim vodstvom
 • ulaznica za Arenu u Puli
 • ulaznica za muzej Zerostrasse
 • svi razgledi prema programu
 • osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju
 • osiguranje od otkaza putovanja
 • osiguranje od odgovornosti i jamčevina
 • troškovi organizacije i realizacije putovanja