1. DAN: VRILO GACKE – SMILJAN - ZADAR - BIOGRAD

Polazak autobusa ispred škole u dogovoreno vrijeme. Vožnja autocestom u pravcu LIKE do OTOČCA i VRILA GACKE – gdje ćemo se upoznati s izvorima jedne od najljepših rijeka svijeta. Gacka, rijeka ponornice koja je od izvora do ponora dugačka 11 km. Gacka je najcjenjenija pastrvska voda u Europi i svijetu. Od 17 vrsta životinja koje žive u Gackoj najpoznatija je prvenstveno potočna pastrva te kalifornijska pastrva. Posjet starom mlinu na VRILU TONKOVIĆ ( starom preko 100 godina ) te MAJEROVOM MLINU. Kraći odmor uz Gacku te vožnja do Gospića i dalje do SMILJANA, rodnog mjesta NIKOLE TESLE. Koncept Memorijalnog centra je koegzistiranje raznih sadržaja – od prije postojećih Rodna kuća i pripadajući gospodarski objekt, Crkva sv. apostola Petra i Pavla, groblje, kameni spomenici i klupe arhitekta Zdenka Kolacija do novoizgrađenih sadržaja – trijem, parkiralište, pješačke staze, spomenik kipara Mile Blaževića, auditorij, prototipovi u mjerilu 1:10 – Teslina ispitna stanica iz Colorado Springs-a, Teslina turbina, Teslin brod na daljinsko upravljanje, zatim most / platforma, multimedijalni centar, HI-TEC dječje igralište, ambijentalna rasvjeta te njegovo nadograđivanje i širenje raznih sadržaja. Nastavak vožnje u pravcu ZADRA. Po dolasku u ZADAR, razgled grada: CRKVA SV. STOŠIJE – DONAT – FORUM – CRKVA SV. MARIJE – NARODNI TRG – CRKVA SV. ŠIME – TRG PET BUNARA. Posjet izložbi Zlati i srebro Zadra. Šetnja do MORSKIH ORGULJA i POZDRAV SUNCU. Nakon razgleda i kraćeg odmora vožnja do BIOGRADA. Smještaj u hotel 3*.Večera. Zabava. Noćenje

2. DAN: BIOGRAD

Doručak. Biograd na Moru, hrvatski kraljevski grad koji se prvi put spominje sredinom X. stoljeća, bio je u XI.stoljeću sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa. Najveći procvat Biograd je doživio kao prijestolnica srednjovjekovnih hrvatskih vladara, a godine 1102. u njemu je okrunjen i hrvatsko-ugarski kralj Koloman. Godine 1202. Biograd je utočište bjeguncima iz Zadra (Križarska opsada Zadra), te se naziva i Zara vecchia. Tijekom 13. i 14. stoljeća gradom upravljaju cetinski knezovi, vranski templari i bribirski knezovi Šubići. Od 1409. do 1797. je pod vlašću Venecije. Šetnja rivom do marine i luke. Fakultativno: kraća vožnja do jedinstvenog zaštićenog slatkovodnog PP VRANSKO JEZERO. Šetnja i upoznavanje s nastankom biljnih i životinjskih zajednica. Odlazak do Prosike, odnosno kanala i lučice gdje se nalazi u tradicijskom stilu obnovljena ribarska kućica iz 19 st.. Kratka šetnja do obnovljene Borellijeve ribarske kućice iz 18.st.. Ista obitelj je prije 200 god. dala prokopati kanal Prosika. Nivo jezera spustio se za 3 metra te se oslobodila golema obradiva površina ( Vransko polje ). Nakon Prosike posjet vidikovcu Kamenjak s kojeg se pruža pogled na čitavo jezero, na početak Kornatskog otočja, na Murter, Pirovac, Drage i Pakoštane. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme do ručka za kupanje i zabavu. Ručak. Zajednički odlazak na gradsku plažu, kupanje i zabava. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

3. DAN: BIOGRAD - ŠIBENIK - NP KRKA

Doručak. Odlazak za ŠIBENIK. Razgled grada: ŠIBENSKA KATEDRALA SV. JAKOVA – GRADSKA LOGGIA – NARODNO KAZALIŠTE – CRKVICE i TRGOVI GRADA. Fakultativno: posjet Tvrđavi Sv. MIHOVILA uz stručno vodstvo. Tvrđava Sv. Mihovila najstariji je dio grada Šibenika, sa začetcima još iz kasnobrončanog doba, kako su pokazala arheološka istraživanja. Naime, tvrđavi je prethodila ilirska gradina, vrsta utvrđenog naselja koje se nekoć gradilo na uzvisinama poput ove. Godine 1066. izdana je isprava koja prvi puta spominje utvrdu, a izdao ju je kralj PETAR KREŠIMIR IV. Iz nje i arheoloških nalaza zna se da je već tada ondje postojao castrum ( utvrđeno vojničko naselje ), no ne zna se koje veličine i oblika. Tvrđava je često mijenjala vlasnike, dugo vremena su to bili hrvatski velikaši, zatim hrvatsko-ugarski kraljevi, a potom Bizant i Mleci. Početkom 15. stoljeća tvrđava dolazi u posjed Venecije, a tako je bilo sve do kraja 18. stoljeća. Tvrđava se tada uglavnom koristila u vojne svrhe, pa su u skladu s time pojačavani i zidovi te obrambene kule. Različite vojske su se u Kaštelu zadržale sve do 70-ih godina 20. stoljeća. Vožnja do LOZOVCA. Ručak u restoranu. Nakon ručka, ulaz u NP KRKA gdje vam se pruža jedinstvena prilika da u nekoliko sati doživite čudesnu, neponovljivu ljepotu prirode i bogatstvo spomenika kulturte. Razgled SKARDINSKOG BUKA, najljepšeg slapa u parku. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme za sport i zabavu do večere. Večera. Noćenje.

4. DAN: BIOGRAD - PAŠMAN

Doručak. Šetnja do luke, ukrcaj na brod te vožnja do otoka PAŠMANA koji se ubraja među veće hrvatske otoke sa svojih 60 km2.. S otokom Ugljanom povezan je mostom u prolazu Ždrelac, a od kopna ga dijeli Pašmanski kanal koji je na pojedinim mjestima širok svega 2 km. Mediteranska klima je razvila bogati svijet flore i faune, mnoge vrste ljekovitog i aromatičnog bilja, a podmorje čuva i sve vrste školjaka i riba hrvatskog Jadrana. Povratak u hotel. Ručak. Slobodno vrijeme za sportske aktivnosti, kupanje. Večera. Noćenje.

5. DAN: BIOGRAD - NIN

Doručak. Slobodno vrijeme za zabavu i sportske aktivnosti do ručka. Ručak. Napuštamo hotel, vožnja u pravcu NINA. Po dolazaku u NIN, koji je najstariji hrvatski kraljevski grad ( knez Višeslav je prvi hrvatski knez – vladao oko 800. godine ), razgled lokaliteta: ŠESTEROSTRANA KRSTIONICA KNEZA VIŠESLAVA – KAMENA POSUDA U KOJOJ SU SE PRILIKOM POKRŠTAVANJA URANJALI VJERNICI – spada među najvrjednije sačuvane spomenike starohrvatskog crkvenog graditeljstva, jedinstvenog arhitektonskog stila je crkva Sv. Križa, iz 9. st. Najmanja katedrala na svijetu. Fakultativno: posjet SOLANI u NINU, koje datira još iz rimskog doba, a nalazi se u neposrednoj blizini grada. Solana Nin proizvodi sol na tradicionalan i prirodno-ekološki način pritom koirsteći energiju sunca i vjetra. Čisti okoliš, specifični klimatski uvjeti s brojnim sunčanim satima i pogodnim vjetrom uz izuzetan geografski položaj osiguravaju ninskoj soli vrhunsku kvalitetu svjetskih razmjera. Kraći odmor. Dolazak na mjesto polaska u kasnim podnevnim satima.

Cijena aranžmana uključuje:

 • prijevoz udobnim turističkim autobusom
 • licenciranog turističkog pratitelja
 • 3 puna pansiona i 1 polupansion u hotelu 3*
 • ručak u restoranu Lozovac NP Krka
 • pedagoški nadzor sa pripadajućim dnevnicama
 • ulaznica za MC Nikola Tesla
 • ulaznica za NP Krka
 • brodska karta Biograd – Pašman – Biograd
 • svi razgledi iz programa
 • osguranje od nesretnog slučaja i bolesti na putovanju
 • osiguranje od odgovornosti i jamčevina
 • troškovi organizacije i realizacije programa